Nameday

En persons namnsdag är den dag som enligt almanackans namnlängd är tillägnad personens förnamn.

Traditionellt användes namnsdagarna istället för datum för att lättare komma ihåg när olika händelser på året inföll. (Speciellt viktigt var detta för jordbrukare, som visste vid vilka namn olika potatissorter skulle sättas, rågen skördas eller höet tas in.) I och med namnsdagsreformerna på senare år då man inte tagit hänsyn till detta har dock denna gamla kunskap och tradition på kort tid blivit mer eller mindre betydelselös. Fortfarande används dock bl.a. uttrycken brittsommar, Mårtensafton och Annandagen. Seden att fira namnsdag uppstod i den tidiga kristna kyrkan närmast i syfte att minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. Att fira dopdag och namnsdag ansågs lämpligare än att fira den dag man fötts "till det av arvssynd belastade jordelivet". De tidiga namnlängderna var huvudsakligen en lista över helgon och martyrer, och namnsdagarna firades mer till deras ära än för en enskild person.

SCREW THAT!!!


MALIN
är ett egennamn och kvinnonamn och en nordisk form av det hebreiska namnet Magdalena, som betyder "kvinna från Magdala".

Malin var ett av 1970- och 1980-talens största modenamn. Populariteten tog fart när filmerna om Saltkråkan visades för första gången i svensk TV och fortsatte sedan att öka under lång tid. 31 december 2005 fanns det totalt 48 255 personer i Sverige med namnet, varav 40 678 med det som tilltalsnamn. 31 december 5 år senare, 2010, heter 58 personer Malin i efternamn, 48 812 kvinnor heter Malin i förnamn av dessa använder 40 686 Malin som tilltalsnamn. 5 män heter Malin och 2 av dem använder det som sitt tilltalsnamn.

(http://www.scb.se/default____30.aspx Spännande fakta om ditt namn!)
  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0